ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto kisielowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto ucierane z dodatkiem kisielu w proszku bez cukru jest bardzo smacznym pomysłem jako baza do owoców, ciasto jest zwarte i owoce tak nie rozmiękczają ciasta.

Ciasto kisielowe z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto kisielowe z truskawkami

 

  • jajka 6 sztuk "L",
  • palma miękka 250 gram,
  • cukier 1 szklanka,
  • aromat migdałowy 2 krople,
  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • kisiel truskawkowy 1 opakowanie,
  • mleko 3/4 szklanki,
  • truskawki 70 dag,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ciasto kisielowe z truskawkami

ETAP 1:

Ciasto kisielowe z truskawkami
Masa będzie miała grudki i tak ma być.

Składniki temperatura pokojowa = miękką palmę, cukier, jajka, aromat migdałowy utrzeć mikserem do spienienia, będą grudki i tak ma zostać, ucierać z 4 minuty na najwyższych obrotach.

ETAP 2:

Ciasto kisielowe z truskawkami
Mąka powinna być przesiana, ciasto będzie puszyste.

Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem, kisiel bez cukru, wlać mleko i krótko mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.

ETAP 3:

Ciasto kisielowe z truskawkami

Forma silikonowa 26 cm i 20x15 cm (mniejsza do pracy męża), ciasto wyłożyć łyżką do form, wygładzić wierzch.

ETAP 4:

Ciasto kisielowe z truskawkami

Truskawki bez szypułek opłukane osuszone na durszlaku, truskawki poukładać gęsto na cieście.

ETAP 5:

Ciasto kisielowe z truskawkami

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.