Sposób przygotowania:
Budyń karmelowy
Przygotować karmel. Cukier podgrzewać w suchym rondelku, aż się rozpuści i przemieni w jasnobrązowy płyn. Potem dolać wodę karmel uformuje się w bryłki. Podgrzewać dalej do ponownego rozpuszczenia. Mleko zagotować w garnuszku razem z cukrem waniliowym lub przekrojoną wzdłuż wanilią. Jajka i żółtka wymieszać z cukrem, ubić trzepaczką lub mikserem na puszystą masę. Powoli, stale ubijając wlewać wrzące mleko. Krem przelać przez sito, tak by usunąć bryłki, które mogły powstać ze ścinającego się białka. Foremki natłuścić, do każdej wlać 2 łyżki karmelu, dzięki czemu na wierzchu budyniu powstanie brązowawa skorupka. Resztę karmelu odstawić. Foremki wypełnić kremem, ustawić w wypełnionym gorącą wodą naczyniu. Zapiekać 20 minut w piekarniku w temperaturze 200° C, aż krem się zetnie. Wyjąć, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podawać z karmelem.