paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Budyń sojowy z jeżynami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wegańska propozycja deserowa zasmakuje nie tylko sympatykom kuchni wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego.

Budyń sojowy z jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyń sojowy z jeżynami

 

  • mleko sojowe - pół litra
  • 1 budyń śmietankowy
  • 40g cukru brązowego + 20g cukru do syropu
  • 20 dag jeżyn
  • woda

Sposób przygotowania:

Budyń sojowy z jeżynami
Z pół litra mleka sojowego odlać pół szklanki i rozpuścić w nim budyń śmietankowy, dodać 2 łyżki cukru brązowego. Resztę mleka sojowego zagotować. Wlać rozrobiony budyń i gotować na małym ogniu/palniku, aby nie przypalić. Warto dno rondelka zalać wodą.

Syrop z jeżyn.

Świeże owoce umyć i posypać cukrem. Następnie zalać wodą i odstawić na kilka godzin - najlepiej całą noc. Jeżyny puszczą sok, a cukier sprawi, ze uzyskamy syrop. Jest on świetnym dodatkiem do budyniu!
Budyń sojowy z jeżynami
Mleko sojowe łączymy z budyniem i cukrem.
Budyń sojowy z jeżynami
Resztę mleka sojowego doprowadzamy do wrzenia.
Budyń sojowy z jeżynami
Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń
Budyń sojowy z jeżynami
Gotowy budyń wlewamy do salaterek i polewamy syropem z jeżyn.