Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Budyń waniliowy z żółtkami i ksylitolem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny kremowy domowy budyń waniliowy bez dodatku białego cukru i chemicznych konserwantów czy barwników.

Budyń waniliowy z żółtkami i ksylitolem

Składniki:

Budyń waniliowy z żółtkami i ksylitolem

 

  • 500 ml mleka,
  • ksylitol do smaku,
  • 3-4 żółtka,
  • 50 g masła,
  • 40 g skrobi kukurydzianej,
  • pasta waniliowa do smaku

Sposób przygotowania:

Budyń waniliowy z żółtkami i ksylitolem
Przygotować pół litra mleka. Część odlać do kubeczka i dodać skrobię, żółtka oraz pastę waniliową. Resztę przelać do rondelka, dodać masło i ksylitol - ogrzewać mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Zagotować, zdjąć z palnika i wlać zawiesinę skrobiową z kubeczka - szybko mieszając ponownie zagotować do zgęstnienia.

Do salaterek opłukanych zimną wodą wlać gorący budyń i podawać wg gustu - gorący, letni lub schłodzony w lodówce.

Ja podałam polany sosem czekoladowym i posypany krokantem.