Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Budyń z jabłkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prosty, pyszny deser z budyniu truskawkowego z gotowanymi jabłkami i ubitą śmietaną kremówką, wszystko posypane kolorową posypką.

Budyń z jabłkami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyń z jabłkami i bitą śmietaną

 

  • 3 jabłka
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 l mleka
  • 1 opakowanie budyniu truskawkowego z cukrem
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • kolorowa posypka - wg uznania

Sposób przygotowania:

Budyń z jabłkami i bitą śmietaną
Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, polać sokiem z cytryny. Do jabłek dodać cukier, zagotować. Gotować bez przykrycia, aż jabłka zmiękną, ale pozostaną w kawałkach. Jabłka ostudzić. Budyń ugotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić. Następnie budyń rozłożyć do pucharków. Na budyniu rozłożyć ugotowane jabłka. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Bitą śmietanę rozłożyć na budyniu z jabłkami. Posypać kolorową posypką.
Budyń z jabłkami i bitą śmietaną
Obrane pokrojone i przełożone do garnka jabłka polane sokiem z cytryny.
Budyń z jabłkami i bitą śmietaną
Budyń truskawkowy z mlekiem rozłożony do pucharków.
Budyń z jabłkami i bitą śmietaną
Ugotowane z cukrem jabłka rozłożone na budyniu.
Budyń z jabłkami i bitą śmietaną
Śmietana kremówka ubita na sztywno i wymieszana z cukrem pudrem.