mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Różowy budyniowiec z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie miałam jeszcze okazji kosztować ciasta z jabłkami i owocowym budyniem, połączenie to okazało się bardzo dobre:)

Różowy budyniowiec z jabłkami

Składniki:

Różowy budyniowiec z jabłkami

 

  • Ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy 16g
  • 2 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • Budyń:

 

 

Sposób przygotowania:

Różowy budyniowiec z jabłkami
Jabłka: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o większych oczkach. Smażyć w rondelku ok. 10 min., dodać potem rodzynki oraz cukier i kaszę mannę. Budyń: Rozpuścić w 1 szkl. mleka wraz z obiema mąkami. Resztę mleka, tj. 2 szkl. zagotować z cukrem. Rozrobiony budyń wlać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Ciasto: Z mąki, cukru, jaj, margaryny i proszku zagnieść ciasto i rozdzielić je na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i przenieść do formy (równie dobrze można nim po prostu wylepić blachę). Na ciasto wyłożyć jabłka. Gorącym budyniem zalać jabłka, przykryć cienkimi paseczkami (tworząc kratkę) z drugiej części ciasta i piec ok. 50 w temperaturze 170* C.