Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Budyń z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapraszam na pyszny domowy budyń o smaku jeżynowym :)

Budyń z jeżynami

Składniki:

Budyń z jeżynami

 

Sposób przygotowania:

Budyń z jeżynami
1/4 szklanki zimnego mleka odlewamy do miseczki, wsypujemy mąką ziemniaczaną, dodajemy żółtko i dokładnie rozrabiamy (mieszamy by nie było grudek) Pozostałe mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru. Zmniejszamy grzanie i wlewamy mleko z mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszając. Cały czas gotując na wolniutkim ogniu przez około 3-4 minuty, ściągamy z ognia. Jeżyny myjemy, wrzucamy do blendera, rozdrabniamy na mus, następnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy całość, przelewamy do miseczki – podajemy na gorąco bądź na zimno wg uznania :)