Sposób przygotowania:
Budyń z kalafiora
Kalafior dzielimy na różyczki i myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy na parze do miękkości. W międzyczasie gotujemy ryż na miękko oraz sos porzeczkowy.
Sos porzeczkowy : przebrane ( bez szypułek ) i umyte porzeczki wkładamy do garnuszka, wlewamy wodę i wsypujemy cukier, gotujemy tak długo aż sos zredukuje się i zrobi gęsty. Sos przekładamy na sitko i przecieramy do miseczki.
Ugotowany jeszcze ciepły kalafior przekładamy do garnka, dokładamy ugotowany ryż, cukier puder, mleko i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy łyżką.
Do pucharka wkładamy trochę sosu porzeczkowego na to budyń i polewamy sosem porzeczkowym.
Sos porzeczkowy : przebrane ( bez szypułek ) i umyte porzeczki wkładamy do garnuszka, wlewamy wodę i wsypujemy cukier, gotujemy tak długo aż sos zredukuje się i zrobi gęsty. Sos przekładamy na sitko i przecieramy do miseczki.
Ugotowany jeszcze ciepły kalafior przekładamy do garnka, dokładamy ugotowany ryż, cukier puder, mleko i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy łyżką.
Do pucharka wkładamy trochę sosu porzeczkowego na to budyń i polewamy sosem porzeczkowym.