kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Książka Kucharska: Dania z kalafiora - 30 propozycji

Budyń z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny budyń z kalafiora. Jego głównym składnikiem jest ugotowany na parze kalafior, polany słodkim sosem porzeczkowym.

Budyń z kalafiora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyń z kalafiora

Na budyń

Sos porzeczkowy

  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek wody

Sposób przygotowania:

Budyń z kalafiora
Kalafior dzielimy na różyczki i myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy na parze do miękkości. W międzyczasie gotujemy ryż na miękko oraz sos porzeczkowy.

Sos porzeczkowy : przebrane ( bez szypułek ) i umyte porzeczki wkładamy do garnuszka, wlewamy wodę i wsypujemy cukier, gotujemy tak długo aż sos zredukuje się i zrobi gęsty. Sos przekładamy na sitko i przecieramy do miseczki.

Ugotowany jeszcze ciepły kalafior przekładamy do garnka, dokładamy ugotowany ryż, cukier puder, mleko i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy łyżką.

Do pucharka wkładamy trochę sosu porzeczkowego na to budyń i polewamy sosem porzeczkowym.
Budyń z kalafiora
Odcięte różyczki,ki kalafiora myjemy w wodzie
Budyń z kalafiora
Umyte różyczki kalafiora, przekładamy do garnka
Budyń z kalafiora
Sos porzeczkowy przekładamy na sitko i przecieramy
Budyń z kalafiora
Wszystkie składniki na budyń wkładamy do garnka i blendujemy