Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To ciasto jest bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Kwaśne owoce bardzo pysznie komponują się ze słodkim ciastem i czekoladą. Polecam na podwieczorek.

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i czekoladą

Składniki:

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i czekoladą

Ciasto:

Dodatkowo:

  • 5 dag mlecznej czekolady
  • dowolna cukrowa posypka według uznania

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i czekoladą
1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia i ucieramy, na koniec wlewamy przestudzone masło lub margarynę i dokładnie ucieramy.

2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Owoce oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie rozkładamy je równomiernie na cieście. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone wyjmujemy z piekarnika.

3. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie polewamy nią ciasto, dekorujemy posypką i odstawiamy do wystudzenia ciasta. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podanie.

4. Smacznego życzę.