Sposób przygotowania:
Tiramisu z czerwoną porzeczkąETAP 1:
Czerwoną porzeczkę opłucz, osusz, odłóż kilka gałązek do dekoracji, resztę oderwij od gałązek.
Porzeczki podziel na dwie porcje. Jedną porcję włóż do garnuszka, posyp cukrem trzcinowym i podgrzewaj na małym ogniu aż owoce puszczą sok i się rozpadną.
Zestaw garnuszek z ognia, dodaj do niego drugą porcję porzeczek, zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli parowej, dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj do niej serek mascarpone i krótko zmiksuj.
Do kremu dodaj białą czekoladę i jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników.
Przygotuj cztery pucharki. Na dno każdego z nich pokrusz biszkopty, skrop je obficie espresso.
Następnie nałóż krem i porzeczki. Nałóż kolejne warstwy, aż do wykończenia składników.
Wierzch deserków udekoruj gałązkami porzeczki i listkami mięty.
Schłódź deser przed podaniem co najmniej 30 minut.
SylaUla