kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Tiramisu z czerwoną porzeczką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Czerwona porzeczka idealnie komponuje się z różnymi deserami. Jej kwaskowość idealnie współgra ze słodkim smakiem. Mam dziś dla Was porzeczkowe tiramisu :)

Tiramisu z czerwoną porzeczką

Składniki:

Tiramisu z czerwoną porzeczką

 

  • krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru pudru

 

  • ponadto:
  • 250 g czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 10 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 80 ml świeżo zaparzonego espresso
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Tiramisu z czerwoną porzeczką

ETAP 1:

Czerwoną porzeczkę opłucz, osusz, odłóż kilka gałązek do dekoracji, resztę oderwij od gałązek.

Porzeczki podziel na dwie porcje. Jedną porcję włóż do garnuszka, posyp cukrem trzcinowym i podgrzewaj na małym ogniu aż owoce puszczą sok i się rozpadną.

Zestaw garnuszek z ognia, dodaj do niego drugą porcję porzeczek, zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli parowej, dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj do niej serek mascarpone i krótko zmiksuj.

Do kremu dodaj białą czekoladę i jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników.

Przygotuj cztery pucharki. Na dno każdego z nich pokrusz biszkopty, skrop je obficie espresso.

Następnie nałóż krem i porzeczki. Nałóż kolejne warstwy, aż do wykończenia składników.

Wierzch deserków udekoruj gałązkami porzeczki i listkami mięty.

Schłódź deser przed podaniem co najmniej 30 minut.