Sposób przygotowania:
Lodowy tort z porzeczkami i polewąETAP 1:
Porzeczki przełożyć do kielicha blendera i zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek.
Tak uzyskany mus porzeczkowy wymieszać z 3/4 szklanki skondensowanego mleka.
ETAP 2:
Szklankę dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i delikatnie w dwóch etapach wmieszać w mus porzeczkowy.
Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą i wylać na spód krem porzeczkowy.
Wstawić do zamrażarki na co najmniej parę godzin.
ETAP 3:
Pozostałą kremówkę ubić wlewając pod koniec 1/4 szklanki mleka skondensowanego. Wyłożyć na zmrożoną warstwę porzeczkową i wyrównać. Wstawić ponownie do zamrażarki.
Polewę czekoladową przygotować jak tort lodowy będzie całkowicie zmrożony.
Czekoladę posiekać i razem z kremówką podgrzewać nad kąpielą wodną.
Mieszać, aż wszystko dokładnie się połączy. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Tort lodowy wyjąć z formy, usunąć folię spożywczą. Polewę przełożyć do woreczka foliowego, odciąć róg i polać po torcie lodowym.
Na wierzchu rozłożyć świeżą porzeczkę. Można podawać zaraz po polaniu czekoladą lub włożyć ponownie do zamrażarki.
Smacznego :)
SylaUla