Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Budyniowe ciasto z borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatny biszkopt z dodatkiem budyniu waniliowego, przełożony twarogowym kremem z białą czekoladą i cytrynową galaretką. Zatopione w nim borówki idealnie dopełniają całość.

Budyniowe ciasto z borówkami

Składniki:

Budyniowe ciasto z borówkami

BISZKOPT BUDYNIOWY:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki oleju

SEROWY KREM:

  • 250 g zmielonego twarogu z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g czekolady białej
  • 2 szklanki kremowej śmietanki 30%
  • 300 g borówek amerykańskich

DODATKOWO:

  • 1 galaretka cytrynowa w
  • 1 3/4 szklanki wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Budyniowe ciasto z borówkami

Biszkopt

Budyniowe ciasto z borówkami
Biszkopt przekroić na dwa równe blaty i jeden z nich włożyć do formy.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać olej. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wyłożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.

Krem

Budyniowe ciasto z borówkami
Twaróg połączyć dobrze z czekoladową galaretką.

Jedną galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować.
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i wlać do niej galaretkę.
Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i stale ucierając wlać przestudzoną czekoladę z galaretką.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w krem.

Przełożenie

Budyniowe ciasto z borówkami
Na rozsmarowanym kremie wyłożyć borówki.

Biszkopt delikatnie nasączyć mieszanką wody z sokiem cytrynowym lub mocną herbatą. Do formy, w której piekł się biszkopt włożyć pierwszy blat ciasta, posmarować niewielką ilością tężącego kremu, rozłożyć połowę borówek i zalać trochę więcej niż połową kremu. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć pozostały krem, wyrównać i powciskać borówki. Ciasto odstawić do lodówki.
Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i zimną ostrożnie wylać na wierzch. Odstawić do stężenia. Kroić ostrym, cienkim nożem.

Smacznego