SUPERPRZEPIS

Styropian z borówką

         
ocena: 4/5 głosów: 11
Styropian z borówką Więcej zdjęć (5)

Bardzo fajne i smaczne kruche ciasto z masa jogurtowo-kokosową. Dodatkowo do ciasta dodałam jeszcze borówki.

Składniki:

Styropian z borówką

kruche ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250 g schłodzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa jogurtowo-kokosowa

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1000 g jogurtu greckiego (2,5 dużego kubka)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g
  • 150g wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Styropian z borówką
Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Wymieszać następnie dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części- jedna większa ok 2/3 ciasta a druga mniejsza 1/3 ciasta. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę.

Przygotować masę jogurtowo-kokosową. W jednej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. W drugiej misce wymieszać jogurt z wiórkami kokosowymi i proszkiem budyniowym. Następnie dodać ubita pianę i dokładnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia.

Gdy ciasto się schłodzi większą część ciasta zetrzeć na dno przygotowanej blaszki. Na starte ciasto wyłożyć masę jogurtowo-kokosową i ładnie wyrównać.

Na masie ułożyć borówki. Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta.

Blaszkę wstawię do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut.

Ciasto pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. 
Styropian z borówką
Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Wymieszać następnie dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Styropian z borówką
W drugiej misce wymieszać jogurt z wiórkami kokosowymi i proszkiem budyniowym.
Styropian z borówką
Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto się schłodzi większą część ciasta zetrzeć na dno przygotowanej blaszki. Na starte ciasto wyłożyć masę jogurtowo-kokosową i ładnie wyrównać.
Styropian z borówką
Na masie ułożyć borówki. Na wierzch zetrzec druga część schłodzonego ciasta.