Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Chłodnik pomidorowy z grillowaną makrelą i pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki chłodnik pomidorowy z dodatkiem bazyliowego pesto to świetny pomysł na wiosenny obiad, jak dodamy do tego grillowaną makrelę mamy zupę, która zaskoczy każdego, polecam

Chłodnik pomidorowy z grillowaną makrelą i pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik pomidorowy z grillowaną makrelą i pesto

 

  • 8 pomidorów (najlepiej kilka różnych gatunków )
  • ¼ łyżeczki kolendry mielonej
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 4 łyżki pesto bazyliowego
  • 2 filety z makreli
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik pomidorowy z grillowaną makrelą i pesto
Makrelę myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem i skorą z pomarańczy – ostawiamy na chwilę na bok.

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i przekładamy pomidory do blendera, dodajemy ½ soku, koncentrat pomidorowy i blendujemy wszystko na gładką masę. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Pesto bazyliowe łączymy z ½ soku pomarańczowego- jeśli jest potrzeba doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

Zamarynowaną makrelę przekładamy na rozgrzany grill lub patelnie grillową i grillujemy około 2-4 minut z każdej strony. Rybę przekładamy na deskę.

Chłodnik nalewamy do 4 miseczek, na każdą porcję kładziemy porcję pesto bazyliowego a na to kawałek grillowanej makreli, dekorujemy listkami bazylii i serwujemy.

Smacznego.
Chłodnik pomidorowy z grillowaną makrelą i pesto
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i przekładamy pomidory do blendera, dodajemy ½ soku, koncentrat pomidorowy i blendujemy wszystko na gładką masę.
Chłodnik pomidorowy z grillowaną makrelą i pesto
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Chłodnik pomidorowy z grillowaną makrelą i pesto
Makrelę myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem i skorą z pomarańczy – ostawiamy na chwilę na bok.
Chłodnik pomidorowy z grillowaną makrelą i pesto
Pesto bazyliowe łączymy z ½ soku pomarańczowego- jeśli jest potrzeba doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.