malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Budyniowiec z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Często robię to ciasto dla mojej rodziny bo bardzo wszyscy lubią bakalie, dodaję też czasem rodzynki.

Budyniowiec  z bakaliami

Składniki:

Budyniowiec z bakaliami

 

  • 1 masło,
  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 budynie,
  • 1 galaretka czerwona,
  • połowa szklanki mieszanki bakalii,
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Budyniowiec z bakaliami
Budynie ugotować z mlekiem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, odstawić do lodówki żeby się zsiadła. Następnie ją pokroić w kostkę. Ze wszystkich pozostałych składników utrzeć masę mikserem. Wyłożyć połowę masy na dużą prostokątną blachę. Budyń zmieszać z kostkami galaretki oraz bakaliami, wyłożyć na blachę. Następnie wyłożyć resztę ciasta. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Wyjmujemy studzimy i posypujemy cukrem pudrem 

Tagi:

bakalie