zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Kolorowy budyniowiec z serem

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Kolejna odsłona budyniowca, tym razem kolorowy, cytrynowo-malinowy z czekoladowym sernikiem. Dodatkowo wykończony białą czekoladą.

Kolorowy budyniowiec z serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kolorowy budyniowiec z serem

 

  • Kruche ciasto:
  • 30 dag pszennej mąki
  • około 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 4 żółtka
  • łyżka śmietany
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Warstwa budyniowa;
  • 2 budynie cytrynowe bez cukru + 3 łyżki cukru
  • 2 budynie malinowe bez cukru + 3 łyżki cukru
  • 1 litr mleka
  • Warstwa serowa
  • 50 dag sera z wiaderka
  • 4 łyżki cukru
  • 10 dag miękkiego masła
  • 3 jajka
  • budyń czekoladowy ( bez cukru)

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy budyniowiec z serem
Blaszkę 26 x 38 wykładam papierem do pieczenia.

Z podanych składników wyrabiam kruche ciasto, wylepiam nim formę.

Budynie gotuję osobno(po 2 na pół litra mleka) , wykładam gorący na przemian ( paskami) na kruche ciasto. Odkładam do wystudzenia .

W jednej misce ubijam białka na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli. W drugiej ucieram cukier z masłem , dodaję porcjami ser i po jednym żółtku , później wsypuję budyń czekoladowy.

Na koniec dodaję ubitą pianę i mieszam całość. Wykładam na całkiem zimny budyń.

Piekę 50 minut w 180 st. C

Po upieczeniu posypuję tartą białą czekoladą i dekoruję.
Kolorowy budyniowiec z serem
Każdy budyń gotuję osobno , wykładam gorący na przemian ( paskami) na kruche ciasto.
Kolorowy budyniowiec z serem
Na koniec dodaję ubitą pianę i mieszam całość.
Kolorowy budyniowiec z serem
Po upieczeniu posypuję tartą białą czekoladą i dekoruję.