marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Budyniowiec z jagodami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z podanych składników wyrobić i zagnieść ciasto.Jagody opłukać lub rozmrozić.Ciasto wyłożyć na blachę,wsypać jagody,zalać budyniem i piec 1h

Budyniowiec z jagodami.

Składniki:

Budyniowiec z jagodami.

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kostka masła.
  • Nadzienie:
  • szklanka jagód świeżych lub mrożonych,
  • 1 l.mleka"Łaciate",
  • 2 budynie waniliowe.
  • Do posypania: cukier puder.

Sposób przygotowania:

Budyniowiec z jagodami.
Z wyżej podanych składników wyrobić i zagnieść ciasto na stolnicy,podsypując mąką,podzielić je na dwie części.Jedną częścią wylepić natłuszczoną blachę,wsypać szklankę opłukanych i osączonych jagód,a na to ugotowany budyń waniliowy.Na wierzch
wyłożyć pozostałe ciasto.Wstawić blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i piec godzinę.Po upieczeniu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.