iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Budyniowiec z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis z gazetki " Gotuj krok po kroku" i szczerze polecam bo jest pyszne.

Budyniowiec z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowiec z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Budyniowiec z jabłkami
Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i pokrojona w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na pół, jedną część schłodzić, drugą zamrozić. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z łyżką cukru. Formę do pieczenia(35 cm na 23 cm)wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć schłodzonym ciastem które posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka. Budyń ugotować na mleku i gorący wylać na jabłka, zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 170st i piec 55 min po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.
Budyniowiec z jabłkami
Ciasto na dnie formy posypać bułką tartą
Budyniowiec z jabłkami
Na jabłka wyłożyc cały gorący budyń i wyrównać
Budyniowiec z jabłkami
Zamarznięte ciasto zetrzeć na grubych oczkach
Budyniowiec z jabłkami
Startym ciastem posypać wierzch ciasta