ilonkowy

ilonkowy

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Budyniowiec ze śliwkową galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na deser polecamy ciasto budyniowe z masą śliwkową i herbatnikami

Budyniowiec ze śliwkową galaretką

Składniki:

Budyniowiec ze śliwkową galaretką

 

  • Masa budyniowa:
  • 3 opak. herbatników (3 x 10 tj. 30szt. razem)
  • 3 szkl. mleka
  • 250 g masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki zwykłej
  • 3 jajka
  • 1 duże opak. cukru wanil.
  • cukier puder do posypania

 

  • Masa śliwkowa:
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych
  • 1 galaretka (dowolny smak)

 

 

Sposób przygotowania:

Budyniowiec ze śliwkową galaretką
Masa budyniowa: Blachę wyłożyć sreberkiem lub papierem, ułożyć połowę herbatników ciasno siebie. Część mleka zmiksować z mąką i jajkami. Resztę mleka zagotować z masłem, wsypać cukry. Wlać zmiksowaną masę, wymieszać aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki.
Masa śliwkowa: Powidła zagotować, wsypać suchą galaretkę, wymieszać i ostudzić. Wyłożyć na masą budyniową. Przykryć drugą warstwą ciastek. Schłodzić w lodówce, następnie pokroić. Każdą napoleonkę posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka