Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kokosowe ciasteczka jaglane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przepyszne kokosowe ciasteczka, które podaję dziecku bez wyrzutów sumienia :) chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku.

Kokosowe ciasteczka jaglane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowe ciasteczka jaglane

 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki złotego siemienia lnianego
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasteczka jaglane
Kaszę jaglaną wypłukać, wrzucić do rondelka, wlać wodę i ugotować. Wystudzić. Przełożyć do miski. Wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy na mąkę. Wsypać do kaszy. Następnie zmielić siemię lniane, wsypać wraz z cukrem do miski. Na koniec wbić jajko i dokładnie zmiksować mikserem, aż uzyskamy jednolitą masę. Nabierać łyżką porcje masy (jeśli jest zbyt luźna można dodać łyżkę mąki pszennej lub jaglanej), formować kulki, lekko spłaszczać i układać na blasze wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce
Kokosowe ciasteczka jaglane
Kaszę przełożyć do miski. Wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy na mąkę. Wsypać do kaszy.
Kokosowe ciasteczka jaglane
Następnie zmielić siemię lniane, wsypać wraz z cukrem do miski.
Kokosowe ciasteczka jaglane
Na koniec wbić jajko i dokładnie zmiksować mikserem, aż uzyskamy jednolitą masę.
Kokosowe ciasteczka jaglane
Nabierać łyżką porcje masy (jeśli jest zbyt luźna można dodać łyżkę mąki pszennej lub jaglanej), formować kulki, lekko spłaszczać i układać na blasze wyścielonej papierem.