SUPERPRZEPIS

Ciastka z majonezem gotowanymi jajkami i czekoladą

  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ciastka z majonezem gotowanymi jajkami i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Ciastka sprawdzą się idealnie w okresie poświątecznym, szczególnie jeśli pozostały Wam jajka, nawet takie z majonezem oraz macie nadmiar czekoladowych łakoci. Są naprawdę pyszne, chrupiące i ani jajka, ani majonez nie jest w nich wyczuwalny.

Składniki:

Ciastka z majonezem gotowanymi jajkami i czekoladą

Około 18 sztuk:

  • 180g mąki pszennej
  • 100g masła/margaryny
  • 3 łyżki majonezu (płaskie)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego/waniliowego

Dodatkowo:

  • 100g czekolady (u mnie deserowa)

Sposób przygotowania:

Ciastka z majonezem gotowanymi jajkami i czekoladą

Czekolada:

Ciastka z majonezem gotowanymi jajkami i czekoladą
Do ciasteczek można użyć ulubionej czekolady.

Czekoladę należy posiekać na mniejsze kawałki.

Jajka:

Ciastka z majonezem gotowanymi jajkami i czekoladą
Jajka powinny być starte jak najdrobniej.

Jajka zetrzeć na tarce o jak najdrobniejszych oczkach.

Masa:

Ciastka z majonezem gotowanymi jajkami i czekoladą
Na końcu masę dokładnie połączyć za pomocą dłoni.

Masło zmiksować z cukrem, aromatem oraz szczyptą soli.
Nie przerywając mieszania należy kolejno dodać majonez, jajka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Na końcu wsypać kawałki czekolady.
Masę połączyć za pomocą dłoni.

Formowanie:

Ciastka z majonezem gotowanymi jajkami i czekoladą
Ciasteczek nie spłaszczać zbyt mocno.

Z masy uformować kulki wielkością przypominające średni orzech włoski.
Każdą z nich odrobinę spłaszczyć.

Pieczenie:

Ciastka z majonezem gotowanymi jajkami i czekoladą
Ciastka ostudzić na kratce.

Ciasteczka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.