Sposób przygotowania:
Bukiet jarzyn
Wszystkie warzywa oczyścić, umyć. Kalafior podzielić na różyczki. Obgotować w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedzić. Marchewki pokroić w paseczki, włożyć do rondelka, podlać odrobiną wody. Dusić na maleńkim ogniu przez ok. 10 min. Pory pociąć na 2-3 cm kawałki. Ogórek i cukinię pokroić w cienkie słupki, seler na 4 cm kawałki. Pory, fasolkę, ogórek, cukinię i seler włożyć do drugiego rondelka. Warzywa podlać kilkoma łyżkami wody i łyżką oliwy, dusić przez ok. 20 min. Wszystkie warzywa oczyścić, umyć. Kalafior podzielić na różyczki. Obgotować w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedzić. Marchewki pokroić w paseczki, włożyć do rondelka, podlać odrobiną wody. Dusić na maleńkim ogniu przez ok. 10 min. Pory pociąć na 2-3 cm kawałki. Ogórek i cukinię pokroić w cienkie słupki, seler na 4 cm kawałki. Pory, fasolkę, ogórek, cukinię i seler włożyć do drugiego rondelka. Warzywa podlać kilkoma łyżkami wody i łyżką oliwy, dusić przez ok. 20 min. Przygotować zalewę: wino połączyć z 3 łyżkami oliwy, przyprawić do smaku solą i cukrem. Wszystkie warzywa odcedzić, połączyć, dodać groszek. Zalać winną marynatą i przestudzić. Jarzyny podawać na zimno.