Sposób przygotowania:
Bułeczki "niby pączki'' z piekarnika z masą
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył'' tak na około 15-20 minut.
2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i olej, następnie zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłego mleka, mleka dolewamy tyle i ile zabierze ciasto, zależy to od wilgotności mąki. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Formowanie: Ciasto wałkujemy na stolnicy cieniutko oproszonej mąką pszenną, wycinamy większe krążki, nakładamy porcję masy krówkowej, nakładamy krążek ciasta i mniejszą foremką wycinamy ,,pączki''.
4. Do pieczenia: ,,Pączki'' układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną, odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut. Upieczone studzimy.
6. Podanie: Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 28 sztuk sporych bułek.
Między bułkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
Można oprószyć cukrem pudrem.
2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i olej, następnie zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłego mleka, mleka dolewamy tyle i ile zabierze ciasto, zależy to od wilgotności mąki. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Formowanie: Ciasto wałkujemy na stolnicy cieniutko oproszonej mąką pszenną, wycinamy większe krążki, nakładamy porcję masy krówkowej, nakładamy krążek ciasta i mniejszą foremką wycinamy ,,pączki''.
4. Do pieczenia: ,,Pączki'' układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną, odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut. Upieczone studzimy.
6. Podanie: Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 28 sztuk sporych bułek.
Między bułkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
Można oprószyć cukrem pudrem.
robaczek
biedroneczki
Babeczka35
Bardzo polecam :)
Babeczka35
Częstuj się :)