Sposób przygotowania:
Chleb drożdżowy z kaszą manną i płatkami owsianymi
1. Do miski wsypujemy mąkę, kaszę mannę i płatki owsiane. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, następnie wlewamy do sypkich składników i dokładnie mieszamy widelcem, ciasta nie zagniatamy. W razie potrzeby należy dolać ciepłego mleka lub dosypać mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy ciasto co najmniej 10 minut na stolnicy posypanej cieniutko mąką pszenną. Dobrze wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
3. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi. Odstawimy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu.
4. Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony wyjmujemy od razu z foremki i studzimy na metalowej kratce.
5. Dobrze wystudzony chleb kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut.
Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce.
Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy ciasto co najmniej 10 minut na stolnicy posypanej cieniutko mąką pszenną. Dobrze wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
3. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi. Odstawimy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu.
4. Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony wyjmujemy od razu z foremki i studzimy na metalowej kratce.
5. Dobrze wystudzony chleb kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut.
Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce.
Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.
mocsłodkości
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam :)