Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chleb drożdżowy z kaszą manną i płatkami owsianymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Upiekłam chleb z dodatkiem płatków owsianych błyskawicznych i kaszy manny. Nie ukrywam, że pyszny mi wyszedł - niezwykle puszysty z chrupiącą skórką. Po naciśnięciu chlebek wraca. Upieczcie koniecznie!

Chleb drożdżowy z kaszą manną i płatkami owsianymi

Składniki:

Chleb drożdżowy z kaszą manną i płatkami owsianymi

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy z kaszą manną i płatkami owsianymi
1. Do miski wsypujemy mąkę, kaszę mannę i płatki owsiane. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, następnie wlewamy do sypkich składników i dokładnie mieszamy widelcem, ciasta nie zagniatamy. W razie potrzeby należy dolać ciepłego mleka lub dosypać mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy ciasto co najmniej 10 minut na stolnicy posypanej cieniutko mąką pszenną. Dobrze wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.

3. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi. Odstawimy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu.

4. Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony wyjmujemy od razu z foremki i studzimy na metalowej kratce.

5. Dobrze wystudzony chleb kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Ciasto wyrabiamy około 10 minut.

Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce.

Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.