Sposób przygotowania:
Pączki z piekarnika
W letnim mleku wymieszaj 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i rozkruszone drożdże. Pozostały cukier miksuj z 3 żółtkami i jajem. Do masy jajecznej dodaj rum, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, pozostałą mąkę, stopione, letnie masło oraz szczyptę soli. Wyrabiaj gładkie ciasto tak długo , aż zacznie odstawać od ręki. Nakryj misę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Przygotuj nadzienie. Przeciśnięty przez praskę lub zmielony twaróg włóż do miseczki. Dodaj żółtko, cukier, wiórki i żurawinę. Wymieszaj dokładnie. Gdy ciasto podwoi objętość przełóż je na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj ciasto na duży placek grubości 1 cm. Szklaneczką wycinaj pączki. Na każde kółko ciasta nakładaj farsz po czym zlepiaj je i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zlepieniem do dołu. Odstaw paczki do ponownego wyrośnięcia. Wstaw pączki do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 190 st.C do chwili, aż staną się rumiane. Patyczkiem nakłuwaj pączki sprawdzając czy dobrze się upiekły (test suchego patyczka). Po przestudzeniu posyp je cukrem pudrem i podawaj