Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bułeczki z makiem Beatris

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Świeżutkie domowe bułeczki na dobry początek dnia.

Bułeczki z makiem Beatris Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki z makiem Beatris

 

  • 40g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • mak - wg uznania
  • białko do posmarowania wierzchu bułeczek

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z makiem Beatris
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, zostawić do wyrośnięcia. Obie mąki wymieszać z solą. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy i olej. Zagnieść gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować w dłoniach kulki. Każdą kulkę lekko spłaszczyć, ułożyć na wysmarowanej blasze, zostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować białkiem i posypać makiem. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
Bułeczki z makiem Beatris
Ciasto zagniecione z mąki, soli, oleju i rozczynu drożdżowego.
Bułeczki z makiem Beatris
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniecione i uformowane z niego bułeczki.
Bułeczki z makiem Beatris
Bułeczki posmarowane białkiem, posypane makiem, ułożone na blasze.