bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Bułgarska zupa z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiam zielona soczewice a to bułgarska zupa z ksiązki "Kuchnie świata".

Bułgarska zupa z soczewicy

Składniki:

Bułgarska zupa z soczewicy

 

  • 100 g soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • bulion warzywny (tyle zeby zakrył soczewice ok. 1l)
  • ocet winny
  • 1 łyzka oliwy z oliwek
  • gałązka świezej czubricy lub 1/2 łyzeczki suszonej lub 1/2 łyżeczki cząbru
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Bułgarska zupa z soczewicy
Zdjecia sa mocno szarobure albo czego wymagac od soczewicy, jaka jest każdy wie, ładneijsza nie będzie. Soczewice przepłukać, zalac woda i zostawic na noc. Soczewice odsaczyć, przepłukać, wsypac do garnka zalać bulionem warzywnym, dodac startą marchewke, pokrojonego w plasterki pora, wsypać przyprawy i gotowac do miekkosci. Czosnek przecisniety przez praske wymieszac z łyzka oliwy i 1 łyzka octu winnego i dodac do zupy przed podaniem. Mozna na talerzu dac kleksa jogurtu naturalnego lub smietany albo wcale. W oryginale było jeszcze zeby dać zasmażke z mąki ale ja juz jej nie robiłam. taka wersja light mi wystarczy