Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Baklava z orzechami i syropem klonowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Baclava to najsłynniejszy bałkański deser zrobiony z siekanych orzechów i ciasta filo, jest bardzo słodki i bardzo pyszny.

Baklava z orzechami i syropem klonowym

Składniki:

Baklava z orzechami i syropem klonowym

 

  • 200g ciasta filo
  • 200g orzechów (laskowe, włoskie, migdały, kasztany)
  • masło
  • SYROP:
  • 150ml wody
  • 100ml syropu klonowego
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Baklava z orzechami i syropem klonowym
Obrane orzechy podpraż i drobno posiekaj, płat ciasta filo posmaruj płynnym masłem i przyłóż drugim płatem, na brzegu ciasta wysyp porcję orzechów i zwiń w rulonik, tak samo postąp z pozostałym ciastem. Ruloniki baclavy włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 30min w 170stop. W rondelku zagotuj wodę, cukier, syrop klonowy, cynamon i masło, tak powstałym syropem zalej gorące ciasto i odstaw je na 6godz.

Tagi:

ciasto