Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem na jogurciedrożdże
Do miski wsypać mąkę, wbić całe jajko. Jogurt lekko podgrzać i również wlać do mąki, wsypać cukier. W mące zrobić rowek i wsypać drożdże. Na drożdże wsypać pół łyżeczki mąki i cukru. Na przygotowane drożdże wlać ciepłe mleko lekko rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia drożdży.
drożdże
Jak już drożdże podwoją swoją objętość wtedy wyrabiać ciasto tak długo, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Do wyrobionego ciasta wlać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać, aż margaryna wchłonie się w ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać małą garstkę mąki i dalej wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie mięciutkie i elastyczne.
drożdże
Jak już mamy wyrobione ciasto wtedy przygotowujemy twaróg.
Twaróg przełożyć do salaterki dodać same żółtko oraz wsypać cukier. Całość rozgnieść za pomocą widelca do połączenia się w jedną całość.
ETAP 4:
Jak już mamy przygotowane ciasto i twaróg, wtedy z przygotowanego ciasta odrywać dowolny kawałek ciasta (ja celowo odrywałam większe kawałki), zrolować w bułeczkę, a następnie rozpłaszczyć na placek za pomocą rąk. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia położyć rozpłaszczony kawałek ciasta. Na niego położyć solidną łyżeczkę przygotowanego twarogu.
drożdże
Gdy wszystkie bułeczki są już przygotowane i napełnione twarogiem, można dodatkowo dodać po kilka sztuk rodzynek na każdą bułkę lub na co kto ma ochotę. Wszystkie przygotowane bułeczki posmarować żółtkiem oraz obsypać cukrem i odstawić tak przygotowane w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
drożdże
W czasie gdy bułki podwoiły swoją objętość przygotować piekarnik. Należy nastawić go na 180 stopni, aby się rozgrzał. Jak już jest rozgrzany włożyć przygotowane wyrośnięte bułki i piec przez 25 do 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.
Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
drożdże
Bułki wyszły tak miękkie i smaczne, że aż rozpływały się w ustach. Po mimo, że nie mam robota kuchennego to i tak bardzo dobrze wyrobiłam ciasto, że tak ładnie wyrosło co widać po przerwanej bułce. Swojskie bułki z twarogiem fajnie pasują do kawy, a nawet zimnego mleka lub gorącego kakao. Serdecznie polecam.