Sposób przygotowania:
Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą
CIASTO: Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i ucieramy. Następnie dolewamy ciepłe mleko, wierzch oprószamy mąką i zostawiamy pod ściereczką na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wlewamy w nie rozczyn. Następnie dodajemy pozostały cukier i cukier waniliowy. Wbijamy żółtka (białka zostawiamy do smarowania wierzchu drożdżówek) i dodajemy roztopione masło. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od rąk. Ciasto przekładamy do miski i podsypujemy odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
MASA SEROWA: Twaróg mielimy przez maszynkę. Żółtko, cukier puder i cukier waniliowy oraz śmietanę ucieramy na gładką masę. Łączymy z twarogiem.
LUKIER: Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy wodę i sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości 5 mm. Na ćwiartce ciasta rozsmarowujemy porcję masy serowej, pod nią rozsmarowujemy marmoladę. Składamy ciasto na pół, tak żeby część z serem i marmoladą była na dole. Delikatnie przyciskamy, ciasto kroimy na pół, tak żeby w każdej części był ser i marmolada. Następnie ciasto skręcamy kilkakrotnie. Wierzch smarujemy białkiem i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do180C.
Upieczone drożdżówki dekorujemy lukrem.
MASA SEROWA: Twaróg mielimy przez maszynkę. Żółtko, cukier puder i cukier waniliowy oraz śmietanę ucieramy na gładką masę. Łączymy z twarogiem.
LUKIER: Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy wodę i sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości 5 mm. Na ćwiartce ciasta rozsmarowujemy porcję masy serowej, pod nią rozsmarowujemy marmoladę. Składamy ciasto na pół, tak żeby część z serem i marmoladą była na dole. Delikatnie przyciskamy, ciasto kroimy na pół, tak żeby w każdej części był ser i marmolada. Następnie ciasto skręcamy kilkakrotnie. Wierzch smarujemy białkiem i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do180C.
Upieczone drożdżówki dekorujemy lukrem.