Sposób przygotowania:
Drożdżówka z serem i śliwkami w wersji maxi
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać letnim mlekiem, wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do miski. dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
Wyłożyć na dno i ok. 2 cm brzegi tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch wyłożyć masę serową. W nią wcisnąć połówki śliwek.
Ponownie odstawić na ok. pół godz. do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 35-40 minut.
Do miski przełożyć ser, dodać cukier, masło i śmietankę, zmiksować blenderem.
W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta, można dodać jeszcze 1-2 łyżki śmietanki.
Wyłożyć na dno i ok. 2 cm brzegi tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch wyłożyć masę serową. W nią wcisnąć połówki śliwek.
Ponownie odstawić na ok. pół godz. do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 35-40 minut.
Do miski przełożyć ser, dodać cukier, masło i śmietankę, zmiksować blenderem.
W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta, można dodać jeszcze 1-2 łyżki śmietanki.