Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Drożdżówki z serem i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżówki z serem i kruszonką- doskonale smakują ze szklanką kakao. Idealne na śniadanie dla całej rodziny.

Drożdżówki z serem i kruszonką

Składniki:

Drożdżówki z serem i kruszonką

CIasto

Masa serowa

  • 250 sera białego półtłustego,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem i kruszonką
1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże i cukier. Dodaję łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, sól i miękkie masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Masa serowa: Ser razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i masłem ugniatam widelcem na jednolitą masę.

3. Kruszonka: Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę.

4. Z wyrośniętego ciasta odrywam niewielkie kawałki. Formuję kulę, lekko spłaszczam. Na środek kładę porcję masy serowej. Zlepiam brzegi, formując kulę. Drożdżówki układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Wierzch smaruję białkiem i posypuję kruszonką. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.