SUPERPRZEPIS

Bułki grahamki na drożdżach świeżych

  • 3
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Bułki grahamki na drożdżach świeżych Więcej zdjęć (7)

Dzisiaj będą bułeczki grahamki , które możemy samemu upiec i cieszyć się świeżym pieczywem. Mimo że bułeczki różnią się np: od kajzerek to i tak bardziej je lubię.

Składniki:

Bułki grahamki na drożdżach świeżych

Składniki na bułki grahamki :

Sposób przygotowania:

Bułki grahamki na drożdżach świeżych

Wykonanie ciasta na bułki grahamki :

Do misy wsypujemy dwa rodzaje mąki pszennej i graham. Rozrabiamy drożdże w połowie szklanki ciepłej wody z cukrem i 3 łyżkami mąki pszennej.
Zostawiamy rozrobione drożdże na 15 minut pod ściereczką , po 15 minutach dodajemy do mąk. Dodajemy pozostała letnią wodę i sól.

Rozrabiamy ciasto (robotem przez 10-15 minut ). Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na dwie godziny. Ciasto dzielimy na 10 części. Po 2 godzinach wyrabiamy ciasto i formujemy bułki podłużne , kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Bułki grahamki na drożdżach świeżych
Do misy wsypujemy dwa rodzaje mąki pszennej i graham .
Bułki grahamki na drożdżach świeżych
Rozrabiamy drożdże w połowie szklanki ciepłej wody z cukrem i 3 łyżkami mąki pszennej . Zostawiamy rozrobione drożdże na 15 minut pod ściereczką , po 15 minutach dodajemy do mąk .
Bułki grahamki na drożdżach świeżych
Dodajemy pozostała letnią wodę i sól. Rozrabiamy ciasto ( robotem przez 10-15 minut )
Bułki grahamki na drożdżach świeżych
Zostawiamy ciasto do wyrosniecia na dwie godziny .
Bułki grahamki na drożdżach świeżych
Ciasto dzielimy na 10 części .
Bułki grahamki na drożdżach świeżych
Po 2 godzinach wyrabiamy ciasto i formujemy bułki podłużne , kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrosniecia na godzinę.