Sposób przygotowania:
Domowe bułki grahamki
Mąki i drożdże wsypać do misy miksera, wymieszać. Wlać letnie mleko, wodę, syrop trzcinowy, miód, olej i wsypać sól.
Końcówką do ciast drożdżowych (hak) wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto może pozostać klejące.
Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 10 części.
Dłonie oprószyć mąką i uformować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, ponownie przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut.
Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce.
Końcówką do ciast drożdżowych (hak) wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto może pozostać klejące.
Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 10 części.
Dłonie oprószyć mąką i uformować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, ponownie przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut.
Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce.