akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pyszne grahamki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis znaleziony i troszkę przeze mnie zmodyfikowany z blogu Moje Wypieki. Bułki wykonane z mąki pszennej graham typu 1850. Mięciutkie w środku, chrupiące z zewnątrz. Serdecznie polecam!

Pyszne grahamki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne grahamki

 

  • 2,5 szkl. mąki graham typ 1850
  • 1 szkl. mąki żytniej typ 700 (lub zwykłej pszennej)
  • ½ szkl. letniego mleka
  • ½ szkl. letniej wody
  • 7 g. suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju

 

  • Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania grahamek

Sposób przygotowania:

Pyszne grahamki
1. Suche składniki przesiać i wymieszać ze sobą, wlać mleko wymieszane z olejem i wodą, miksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, dodać miód i dalej miksować do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Z ciasta uformować kulę, umieścić w oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 1,5 godziny do podwojenia objętości. 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na około 8-10 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 200st.C około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego! 
Pyszne grahamki
Wyrastające ciasto drożdżowe na pyszne Grahamki.
Pyszne grahamki
Uformowane i wyrastające bułki Grahamki.
Pyszne grahamki
W trakcie pieczenia pysznych bułeczek Grahamek.
Pyszne grahamki
Studzenie na kratce pysznych bułeczek Grahamek.

Tagi:

jajko jajka