misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Bułki jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przy zrobieniu tych bułek jest trochę zabawy, ale warto poświęcić im trochę czasu. Bułki są pyszne, lekkie i mega puszyste. Idealne na śniadanie lub kolację.

Bułki jogurtowe Więcej zdjęć (15)

Składniki:

Bułki jogurtowe

 

 

  • Zaczyn:
  • 175 g jogurtu naturalnego
  • 125 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 3 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru

 

  • Namoczona mąka:
  • 175 g jogurtu naturalnego
  • 100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

 

  • Dodatkowo:
  • rozpuszczone masło do posmarowania bułek
  • mak, sezam

Sposób przygotowania:

Bułki jogurtowe
Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie ze sobą mieszamy i dajemy na 10 godzin do lodówki. Wyjmujemy je na godzinę przed dalszą pracą żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Do drugiej miseczki dajemy mąkę z jogurtem i dokładnie mieszamy, po czym szczelnie przykrywamy folią spożywczą i tak jak zaczyn dajemy na 10 godzin do lodówki.

Następnego dnia ze składników na ciasto oraz z zawartości dwóch miseczek, które były w lodówce zarabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (wierzch lekko oprószamy mąką). Miskę szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, formujemy rulon, który dzielimy na plastry. Z każdego plastra formujemy zgrabne bułki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, okrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułki smarujemy niewielką ilością rozpuszczonego masła i posypujemy np. makiem.

Pieczemy w temp. 180 st. przez około 15-20 minut.
Bułki jogurtowe
Do jednej miseczki dajemy składniki na zaczyn i dokładnie je mieszamy
Bułki jogurtowe
Do drugiej miseczki dajemy jogurt oraz mąkę i dokładnie mieszamy
Bułki jogurtowe
Następnego dnia do miski dajemy składniki na ciasto oraz zawartość obu miseczek
Bułki jogurtowe
Zarabiamy miękkie i bardzo elastyczne ciasto
Bułki jogurtowe
Ciasto lekko oprószamy mąką
Bułki jogurtowe
Miskę szczelnie zakrywamy folią spożywczą
Bułki jogurtowe
Ciasto dzielimy na porcje
Bułki jogurtowe
Z każdej porcji formujemy bułki
Bułki jogurtowe
Szczelnie zakrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia
Bułki jogurtowe
Smarujemy masłem
Bułki jogurtowe
Posypujemy np. makiem
Bułki jogurtowe
Pieczemy w temp. 180 st. przez około 15-20 minut.
Bułki jogurtowe
Pyszne domowe bułki jogurtowe
Bułki jogurtowe
Bułki idealne na śniadanie lub kolację