Sposób przygotowania:
Bułki jogurtowe
Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie ze sobą mieszamy i dajemy na 10 godzin do lodówki. Wyjmujemy je na godzinę przed dalszą pracą żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Do drugiej miseczki dajemy mąkę z jogurtem i dokładnie mieszamy, po czym szczelnie przykrywamy folią spożywczą i tak jak zaczyn dajemy na 10 godzin do lodówki.
Następnego dnia ze składników na ciasto oraz z zawartości dwóch miseczek, które były w lodówce zarabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (wierzch lekko oprószamy mąką). Miskę szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, formujemy rulon, który dzielimy na plastry. Z każdego plastra formujemy zgrabne bułki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, okrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy niewielką ilością rozpuszczonego masła i posypujemy np. makiem.
Pieczemy w temp. 180 st. przez około 15-20 minut.
Następnego dnia ze składników na ciasto oraz z zawartości dwóch miseczek, które były w lodówce zarabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (wierzch lekko oprószamy mąką). Miskę szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, formujemy rulon, który dzielimy na plastry. Z każdego plastra formujemy zgrabne bułki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, okrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy niewielką ilością rozpuszczonego masła i posypujemy np. makiem.
Pieczemy w temp. 180 st. przez około 15-20 minut.