SUPERPRZEPIS

Bułki na podmłodzie z jogurtem i makiem

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Bułki na podmłodzie z jogurtem i makiem Więcej zdjęć (5)

Fantastyczne bułki! Tak dobre, że dopiero za trzecim razem mogłam zrobić zdjęcie ;) Długo świeże, dzięki podmłodzie i jogurtowi, mięsiste, puszyste… pycha!

Składniki:

Bułki na podmłodzie z jogurtem i makiem

Podmłoda:

Ciasto właściwe:

oraz

  • jajko do posmarowania
  • kilka łyżek maku do posypania

Sposób przygotowania:

Bułki na podmłodzie z jogurtem i makiem
Podmłoda: do zimnego mleka wkruszyć drożdże, wymieszać, wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Miskę owinąć szczelnie folią, wstawić na 8 godzin (noc) do lodówki.

Rano wyjąć zaczyn, jogurt i masło by się trochę ogrzały. Do misy robota wrzucić mąkę i sól. Dodać miód i masło, wlać jogurt. Na koniec dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 10 kawałków. Z każdego uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać obficie makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.

Wystudzić na kratce
Bułki na podmłodzie z jogurtem i makiem
składniki podmłody wymieszać i odstawić na 8 godzin
Bułki na podmłodzie z jogurtem i makiem
na drugi dzień wszystkie składniki wrzucić do misy robota
Bułki na podmłodzie z jogurtem i makiem
gotowe ciasto podzielić na 10 części i uformować bułki
Bułki na podmłodzie z jogurtem i makiem
wyrośnięte bułki posmarować jajkiem i posypać makiem