Sposób przygotowania:
Bułki na podmłodzie z jogurtem i makiem
Podmłoda: do zimnego mleka wkruszyć drożdże, wymieszać, wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Miskę owinąć szczelnie folią, wstawić na 8 godzin (noc) do lodówki.
Rano wyjąć zaczyn, jogurt i masło by się trochę ogrzały. Do misy robota wrzucić mąkę i sól. Dodać miód i masło, wlać jogurt. Na koniec dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 10 kawałków. Z każdego uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać obficie makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.
Wystudzić na kratce
Rano wyjąć zaczyn, jogurt i masło by się trochę ogrzały. Do misy robota wrzucić mąkę i sól. Dodać miód i masło, wlać jogurt. Na koniec dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 10 kawałków. Z każdego uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać obficie makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.
Wystudzić na kratce