Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić, więc swój czas i upiec takie o to bułeczki, które dzięki jogurtowi są bardzo mięciutkie. Polecam na śniadanie i kolację. Ja uwielbiam posmarowane ulubionym śmietankowym twarożkiem.

Bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym

Składniki:

Bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym
1. Jogurt ( w raz z opakowaniem ) wkładamy do miski z gorącą wodą i ogrzewamy tak długo, aż będzie ciepły. Następnie w ciepłym rozcieramy drożdże i cukier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.

2. Do miski wsypujemy obie mąki i sól, dodajemy jogurt z drożdżami i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 45 minut do wyrośnięcia.

3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 części i formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły.

4. Po tym czasie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumieniania przez około 35 - 40 minut.

5. Upieczone bułki są gotowe do podania. Smacznego.

Rady: Z przepisu wychodzi 6 sztuk. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.