Sposób przygotowania:
Bułki pszenno-orkiszowe na jogurcie naturalnym
1. Jogurt ( w raz z opakowaniem ) wkładamy do miski z gorącą wodą i ogrzewamy tak długo, aż będzie ciepły. Następnie w ciepłym rozcieramy drożdże i cukier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
2. Do miski wsypujemy obie mąki i sól, dodajemy jogurt z drożdżami i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 45 minut do wyrośnięcia.
3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 części i formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły.
4. Po tym czasie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumieniania przez około 35 - 40 minut.
5. Upieczone bułki są gotowe do podania. Smacznego.
Rady: Z przepisu wychodzi 6 sztuk. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Do miski wsypujemy obie mąki i sól, dodajemy jogurt z drożdżami i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 45 minut do wyrośnięcia.
3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 części i formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły.
4. Po tym czasie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumieniania przez około 35 - 40 minut.
5. Upieczone bułki są gotowe do podania. Smacznego.
Rady: Z przepisu wychodzi 6 sztuk. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.