Sposób przygotowania:
Bułki śniadaniowe ze słonecznikiem według LaluniWykonanie:
Najprostsze na świecie wykonanie bułek. Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę, wsypujemy drożdże instant, cukier, sól.
Składniki mieszamy do połączenia, wlewamy wodę letnią i olej . Mikserem wyrabiamy ciasto koło 5 minut . Kiedy ciasto odchodzi od ścianek, wiemy, że to jest właściwa konsystencja.
Przykrywamy naszą miskę ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto potroiło swoją objętość. Przekładamy teraz ciasto na oproszoną mąką stolnice silikonową, wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 8 części, z każdej części formujemy kulę, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem od pieczenia, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Smarujemy bułki jajem i popsujemy łuskanym słonecznikiem. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach. Bułeczki wychodzą rewelacyjne i pięknie wyrośnięte.