agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Bułki śniadaniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bułki śniadaniowe swojskie

Bułki śniadaniowe

Składniki:

Bułki śniadaniowe

 

Sposób przygotowania:

Bułki śniadaniowe
Drożdże utrzeć z cukrem, po czym dodać odrobinę mąki i troszkę ciepłego mleka. Do miski przesiać mąkę i dodać sól. Dodać wyrośnięte drożdże, jajko, mleko i oliwę. Zagnieść ciasto, które powinno być miękkie, delikatne i sprężyste. Z ciasta zrobić kulę, przykryć ją ściereczką lnianą i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką deskę rozwałkować i podzielić na około 10 części. Z każdej ulepić kulkę, która należy naciąć nożem i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut w ciepłym miejscu. Przed pieczeniem posmarować bułeczki mlekiem zmieszanym z oliwą( po jednej łyżce oliwy i mleka odlać od składników przeznaczonych do wykonania ciasta drożdżowego) Piec około pół godziny w temperaturze około 200 stopni C.