Sposób przygotowania:
Bułki śniadaniowe na maśle
Drożdże wymieszać z jedną łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w cieple. Gdy rozczyn będzie gotowy, połączyć go z pozostałą mąką, letnim mlekiem, solą, roztrzepanym jajkiem. Wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić je na 10 części. Uformować bułeczki i kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryte lnianą ściereczką bułki zostawić do wyrośnięcia. Gdy bułki wyrosną można je posmarować jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka /ja tego nie robiłam/. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 18 minut. Bułki studzić na kratce kuchennej.