Sposób przygotowania:
Bułki śniadaniowe dekorowane
Dzień wcześniej zrobić zaczyn - bigę: mąkę połączyć z drożdzami i wodą, wyrobić krótko do połączenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na 18-24h (temp. pokojowa);Na drugi dzień połączyć bigę z pozostałymi składnikami,wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne; Przykryć folią spożywczą i pozostawić na stolnicy 15 minut;Następnie podzielić ciasto na równe porcje po 100 g. Każdy porcję ciasta rozwałkować cienko, złożyć na 3 (jak ciasto francuskie,przekręcić o 90 stopni, ponownie rozwałkować i zwinąć w rulonik.Tak uformowane ruloniki,przykryć folią spożywczą i pozostawić 40 minut do wyrośnięcia;Po tym czasie ponacinać głęboko (do 3/4 grubości ciasta) dekoracje.Przełożyć bułki do formy w której bedą się piec zachowując kilka cm odstępu, przykryć folią spożywczą i zostawić ponownie do wyrośnięcia 40 min.Piekarnik rozgrzać do 250 stopni, naparować go wrzucając kilka kostek lodu , wstawić bułki i przez pierwsze 5 minut, otwierać co minutę piekarnik i parować spryskując ścianki i bułki, wszystko to służy uzyskaniu chrupiącej skórki. Po tym czasie zmniejszyc temperaturę do 200 i piec jeszcze 10-15 minut.
gosia56