thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Bułki z otrębami a'la grahamki-na panini

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszne bułeczki z przeznaczeniem na panini:)

Bułki z otrębami a'la grahamki-na panini

Składniki:

Bułki z otrębami a'la grahamki-na panini

 

  • bułki z otrębami (4 sztuki):
  • (inspiracja: blog PracowniaWypieków)

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki z otrębami a'la grahamki-na panini
Drożdże wymieszać w miseczce z cukrem i 2 łyżkami wody, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać otręby, sól, szklankę wody i rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto na blacie, podsypując w razie potrzeby mąką. Umieścić w misce lub na desce, posmarować olejem. Przykryć ściereczką, odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Z ciasta uformować długi wałek, przeciąć go nożem w trzech miejscach tworząc 4 podłużne bułki. Umieścić je na oprószonej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem. Odstawić na kolejne 60 minut. Przed końcem oczekiwania rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Wstawiając blachę z bułkami, na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą lub kostkami lodu. Piec 10 minut w tej temperaturze (w tym pierwsze 5 minut tylko od dołu), 5 minut góra/dół. Zmniejszyć temp do 190 i piec jeszcze 8-10 minut góra/dół. Celowo upiekłam blade bułki, aby potem podpiec je na karbowanej płycie grilla elektrycznego. Bułki ostudzić przy uchylonym, wyłączonym piekarniku.

Tagi:

panini bułki