Sposób przygotowania:
Bułki grahamkiPrzygotowanie ciasta:
Drożdże wsypujemy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, rozpuszczamy mieszając. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę ciepłego mleka. Mieszamy, a następnie przykrywamy rozczyn i pozostawiamy na 10- 15 min., aż podwoi swoją objętość.
Następnie dodajemy do rozczynu resztę ciepłego mleka, olej, obie mąki i sól. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Wyrabianie ciasta:
Wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy parę minut ciasto. Mąki dodajemy tyle aby ciasto nie kleiło do rąk.
Następnie przekładamy ciasto do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 - 60 min. aby ciasto wyrosło.
Formowanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy. Formujemy z niego bułeczki ( mi wyszło 8 bułeczek).
Układamy gotowe bułeczki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszczamy dłonią.
Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15 min. do podrośnięcia.
Etap końcowy:
Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka i posypujemy czarnuszką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 25 min.