Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Bułki grahamki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dużo smaczniejsze i zdrowsze niż te ze sklepu domowe bułeczki grahamki z czarnuszką. Od razu posmakowały mojej rodzinie zwłaszcza dziewięcioletniej córeczce. Ja zajadam się nimi nawet bez żadnych dodatków .

Bułki grahamki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułki grahamki

na ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułki grahamki

Przygotowanie ciasta:

Bułki grahamki
Do rozczynu dodajemy resztę składników i mieszamy wszystko

Drożdże wsypujemy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, rozpuszczamy mieszając. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę ciepłego mleka. Mieszamy, a następnie przykrywamy rozczyn i pozostawiamy na 10- 15 min., aż podwoi swoją objętość.

Następnie dodajemy do rozczynu resztę ciepłego mleka, olej, obie mąki i sól. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Wyrabianie ciasta:

Bułki grahamki
Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką

Wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy parę minut ciasto. Mąki dodajemy tyle aby ciasto nie kleiło do rąk.

Następnie przekładamy ciasto do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 - 60 min. aby ciasto wyrosło.

Formowanie bułeczek:

Bułki grahamki
Uformowane bułeczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy. Formujemy z niego bułeczki ( mi wyszło 8 bułeczek).

Układamy gotowe bułeczki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszczamy dłonią.

Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15 min. do podrośnięcia.

Etap końcowy:

Bułki grahamki
Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszką

Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka i posypujemy czarnuszką.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 25 min.