Sposób przygotowania:
Bułki grahamki z makiemPrzygotowanie ciasta:
Mąkę graham,pszenną ,otręby i drożdże wymieszać. Dodać sól,płynny miód, letnią wodą i mleko i wyrobić ciasto. Na samym końcu dodajemy olej i jeszcze raz całość dokładnie wyrabiamy by ciasto było elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. by podwoiła swoją objętość.
Formowanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy gdyby kleiło się do rąk podsypujemy lekko mąką.
Z ciasta formujemy podłużne bułeczki o wadze ok. 10 dag. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min. by podwoiły swoją objętość.
Etap końcowy:
Wyrośnięte bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka mlekiem roztrzepanym z jajkiem. Posypujemy makiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 stopni i pieczemy ok.25 min.