Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 471]

Bułki grahamki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i bardzo zdrowe bułeczki z mąki graham z otrębami orkiszowymi ,posypane makiem. Idealne na śniadanie.

Bułki grahamki z makiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułki grahamki z makiem

na ciasto:

  • 130 ml letniej wody
  • 130 ml letniego mleka
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 kopiata łyżeczka soli
  • 1 op. suchych drożdży (8 dag)
  • 2,5 szkl. mąki pszennej graham typ 1850
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. otręb orkiszowych lub pszennych
  • 3 łyżki oleju

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki maku do posypania

Sposób przygotowania:

Bułki grahamki z makiem

Przygotowanie ciasta:

Bułki grahamki z makiem
Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Mąkę graham,pszenną ,otręby i drożdże wymieszać. Dodać sól,płynny miód, letnią wodą i mleko i wyrobić ciasto. Na samym końcu dodajemy olej i jeszcze raz całość dokładnie wyrabiamy by ciasto było elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. by podwoiła swoją objętość.

Formowanie bułeczek:

Bułki grahamki z makiem
Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy gdyby kleiło się do rąk podsypujemy lekko mąką.
Z ciasta formujemy podłużne bułeczki o wadze ok. 10 dag. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min. by podwoiły swoją objętość.

Etap końcowy:

Bułki grahamki z makiem
Przygotowane bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni

Wyrośnięte bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka mlekiem roztrzepanym z jajkiem. Posypujemy makiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 stopni i pieczemy ok.25 min.