Sposób przygotowania:
Bułki grahamki z makiemPrzygotowanie ciasta:
![Bułki grahamki z makiem Bułki grahamki z makiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bulki-grahamki-z-makiem-497250.jpg)
Mąkę graham,pszenną ,otręby i drożdże wymieszać. Dodać sól,płynny miód, letnią wodą i mleko i wyrobić ciasto. Na samym końcu dodajemy olej i jeszcze raz całość dokładnie wyrabiamy by ciasto było elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. by podwoiła swoją objętość.
Formowanie bułeczek:
![Bułki grahamki z makiem Bułki grahamki z makiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bulki-grahamki-z-makiem-497251.jpg)
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy gdyby kleiło się do rąk podsypujemy lekko mąką.
Z ciasta formujemy podłużne bułeczki o wadze ok. 10 dag. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min. by podwoiły swoją objętość.
Etap końcowy:
![Bułki grahamki z makiem Bułki grahamki z makiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bulki-grahamki-z-makiem-497252.jpg)
Wyrośnięte bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka mlekiem roztrzepanym z jajkiem. Posypujemy makiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 stopni i pieczemy ok.25 min.