Sposób przygotowania:
Grahamki z płatkami owsianymi i słonecznikiem
Płatki owsiane, miód, masło i sól zalewamy wrzącą wodą, dokładnie mieszamyi odstawiamy do wystudzenia.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstrawiamy na 10 minut. Dodajemy do miski z ostudzonymi płatkami. Dodajemy mąki i ziarna słonecznika i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Z ciasta formujemy równe kulki ( mi wyszło 12 sztuk). Układamy na natłuszczoną i posypaną maką blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem i płatkami owsianymi.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Studzimy.
Smacznego
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstrawiamy na 10 minut. Dodajemy do miski z ostudzonymi płatkami. Dodajemy mąki i ziarna słonecznika i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Z ciasta formujemy równe kulki ( mi wyszło 12 sztuk). Układamy na natłuszczoną i posypaną maką blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem i płatkami owsianymi.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Studzimy.
Smacznego