przemo78

przemo78

Kucharz
[Przepisów: 6]

Buraczany dip

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęsty, o różowym kolorze sos, stanowi super dodatek do bagietek, grzanek lub jako przekąska koktajlowa.

Buraczany dip

Składniki:

Buraczany dip

 

  • 1 cały burak (ugotowany lub marynowany),
  • 1 łyżka kaparów,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego,
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Buraczany dip
Burak pokroić w małe kostki, utrzeć w moździerzu lub zmiksować na jednolitą masę (tak, aby nie było grudek), dodać odsączone kapary (najlepiej w ręczniku papierowym), zalać jogurtem, wymieszać, następnie dodajemy łyżkę octu, również mieszamy, tak samo z musztardą i pastą pomidorową (ważne jest, aby po dodaniu każdego składnika wymieszać je), na koniec dodajemy sól, cukier i pieprz do smaku i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę, przelewamy do salaterki i wkładamy do lodówki, aby sos dobrze zgęstniał, podajemy schłodzony.