anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Buraczki do obiadu z odzysku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mamy barszczyk i buraczki:)

Buraczki do obiadu z odzysku

Składniki:

Buraczki do obiadu z odzysku

 

  • 1 kg młodych czerwonych buraków
  • 1 łyżka czubata cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła roślinnego lub oleju
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Buraczki do obiadu z odzysku
Buraczki obrać,umyć,pokroić na pół,ugotować barszczyk,przyprawić,zabielić śmietanką. Buraczki wyjąć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przełożyć do rondla,dodać,ocet, cukier,sól,masło lub olej(dodać przyprawy wcześniej próbując,bo buraczki mają już smak z barszczu) Mieszając dusić około 5 min,mąkę rozrobić na gęsto z odrobinką zimnej wody (dobrze wymieszać żeby nie było grudek) wlać do buraczków,mieszając dusić 2 min. Smacznego.

Tagi:

buraki