msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Buraczki do zasmażania.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Od dawna chciałam zamknąć w słoikach buraki gotowe do zasmażenia zimą,aby za każdym razem nie gotować i trzeć przed obiadem.Udało się.Pycha!

Buraczki do zasmażania. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki do zasmażania.

 

  • 6 kg buraków ćwikłowych ( u mnie podłużne)
  • 150 ml octu jabłkowego (może być spirytusowy,lecz mniej)
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 8 łyżek cukru

 

Sposób przygotowania:

Buraczki do zasmażania.
Buraki wyszorowałam dokładnie i w łupinkach ugotowałam na miękko (ok. godziny).Po odcedzeniu i lekkim wystudzeniu obrałam ze skórki.Praktycznie poprzez pociągnięcie ręką uwalniały się z łupin. Starłam przygotowane buraki na średnio drobnej tarce jarzynowej.Wlałam ocet jabłkowy,wsypałam sól,pieprz i cukier i dokładnie wymieszałam.proponuję spróbować i ew. doprawić wg. własnego gustu.Ale można lepiej doprawić już podczas zasmażania. Startymi warzywami napełniłam słoiki,lekko dociskając by nie było pustych przestrzeni .Pasteryzowałam20 minut. Otrzymałam 8 słoików o pojemności 900 ml. Gdy chcę zasmażyć je do obiadu rozpuszczam na patelni ok.3 dag masła,szklę na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę,oprószam łyżką mąki i zasmażam chwilkę.Do tego dodaję słoik moich buraczków i zasmażam razem mieszając,aż będą gorące.Można je wtedy jeszcze doprawić lub jeśli ktoś lubi dodać łyżkę śmietany.
Buraczki do zasmażania.
Ugotowane i starte buraczkidoprawić i napełnić nimi słoiki.
Buraczki do zasmażania.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę,zasypać mąką i zasmażyć.
Buraczki do zasmażania.
Włożyć na patelnię buraczki ze słoika i razem smażyć,aż będą gorące.
Buraczki do zasmażania.
Podawać na gorąco.Np. z kopytkami i mięsem.

Tagi:

buraki