BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Buraczki gotowane smażone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na te buraczki znalazłam w starym zeszycie mojej babci. Zachwycił mnie i moją rodzinkę swoim smakiem , więc chciałabym się z Wami podzielić tym przepisem.

Buraczki gotowane smażone

Składniki:

Buraczki gotowane smażone

 

  • buraczki około 1 kg,
  • ocet jabłkowy 1 łyżka,
  • cukier do smaku (u mnie 1 łyżeczka ),
  • sól,
  • pieprz w ziarenkach 3 -4 ziarenka,
  • liść laurowy 1 szt,
  • masło klarowne 1 łyżka,
  • dodatkowo;
  • zasmażka z masła i mąki,

Sposób przygotowania:

Buraczki gotowane smażone
Buraczki dobrze wyszorować włożyć do garnka i zalać wodą tak aby buraczki były zakryte.

Dodać sól, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu.

Gotować do miękkości buraczków.

Po ugotowaniu wystudzić.

Ostudzone ubrać ze skóry i zetrzeć na tarce ( małe oczka ).

Starte buraczki przełożyć na gorący tłuszcz i smazyc około 5 -7 minut.

Doprawić do smaku octem jabłkowym i cukrem.

Na samym końcu dodać zasmażkę zrobioną z masła i mąki.

Smażyć jeszcze przez chwile cały czas mieszając.